Chleb ziemniaczano-marchewkowy
Chleb to nieodłączny element diety większości z nas. W piekarniach i sklepach jest mnóstwo jego rodzajów, ale oczywiście wiadomo, że najlepszy jest zawsze ten świeżutki pieczony w domu.
Sposób przygotowania:
Obieramy 350 g ziemniaków i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i studzimy.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier, mleko i odstawiamy. Przez chwilę, na patelni bez tłuszczu, podprażamy płatki owsiane, studzimy.
Pozostałe ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i dodajemy do warzyw razem z mąkami, rozczynem drożdżowym, połową łyżeczki soli i 40 g płatków owsianych. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Z ciasta formujemy okrągły bochenek, przekładamy na blachę i posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy 55-65 minut w 200ºC. Chleb studzimy na kratce.
Zobacz także: