Chleb ziemniaczano-marchewkowy

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Chleb to nieodłączny element diety większości z nas. W piekarniach i sklepach jest mnóstwo jego rodzajów, ale oczywiście wiadomo, że najlepszy jest zawsze ten świeżutki pieczony w domu.

Chleb ziemniaczano-marchewkowy
Chleb ziemniaczano-marchewkowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 125 g marchwi
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków owsianych zwykłych
  • sól

Sposób przygotowania:Obieramy 350 g ziemniaków i gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i studzimy. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier, mleko i odstawiamy. Przez chwilę, na patelni bez tłuszczu, podprażamy płatki owsiane, studzimy. Pozostałe ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i dodajemy do warzyw razem z mąkami, rozczynem drożdżowym, połową łyżeczki soli i 40 g płatków owsianych. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Z ciasta formujemy okrągły bochenek, przekładamy na blachę i posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy 55-65 minut w 200ºC. Chleb studzimy na kratce.Zobacz także:

Tradycyjne brytyjskie słodkie bułeczkiStyl.pl
Przejdź na