Chleb ziołowy
Chrupiący, świeży, domowy i bardzo prosty chleb... Marzenie, prawda? Jest on w zasięgu twojej ręki.

Składniki
- 40 dag mąki (jasna pszenna lub orkiszowa),
- 3 łyżeczki suszonych drożdży,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
- 10 dag masła + do wysmarowania formy,
- jajko,
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka,
- garść ziół (pietruszka, rozmaryn, tymianek, bazylia)
PrzygotowanieMąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj rozpuszczone masło, jajko oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Dodaj zioła i ponownie zagnieć. Posmaruj resztą rozpuszczonego masła.Formę wysmaruj masłem i ułóż ciasto. Odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut do przyrumienienia. 25/2016 Na żywo
Zobacz także: