Chleb ziołowy
Chrupiący, świeży, domowy i bardzo prosty chleb... Marzenie, prawda? Jest on w zasięgu twojej ręki.

Składniki
- 40 dag mąki
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli l łyżeczka cukru
- 10 dag masła + do wysmarowania formy
- jajko
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
- 25 dag żółtego sera
- garść ziół (pietruszka, rozmaryn, tymianek, bazylia)
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj połowę masła pokrojonego w kawałki, jajko oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto dodając zioła i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
Po tym czasie formę wysmaruj masłem i ułóż ciasto. Odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut do przyrumienienia.
Zobacz także: