Chlebek bananowy
Słodkości na diecie? Żaden problem! Sprawdź przepis na zdrowy chlebek bananowy.
Składniki
- 4 dojrzałe banany
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Sposób przygotowania:
1. Banany obrać. Jeden pokroić w plastry, resztę rozgnieść widelcem. Orzechy drobno posiekać. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
2. Masło roztopić w niedużym rondlu, przestudzić, wymieszać z rozkłóconymi jajkami, cukrem waniliowym i trzcinowym oraz mąką. Na koniec dodać orzechy i banany. Tego ciasta nie trzeba miksować - składniki wystarczy dokładnie połączyć przy pomocy widelca.
3. Masę przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 50-60 min (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
Zobacz także: