Chlebek bananowy

Słodkości na diecie? Żaden problem! Sprawdź przepis na zdrowy chlebek bananowy.

To chlebek tylko z nazwy – w rzeczywistości bliżej mu do zwykłego ciasta. Jest słodkie i wilgotne, można dodać do niego bakalie, wiórki kokosowe czy kawałeczki czekolady.
To chlebek tylko z nazwy – w rzeczywistości bliżej mu do zwykłego ciasta. Jest słodkie i wilgotne, można dodać do niego bakalie, wiórki kokosowe czy kawałeczki czekolady.123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Banany obrać. Jeden pokroić w plastry, resztę rozgnieść widelcem. Orzechy drobno posiekać. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

2. Masło roztopić w niedużym rondlu, przestudzić, wymieszać z rozkłóconymi jajkami, cukrem waniliowym i trzcinowym oraz mąką. Na koniec dodać orzechy i banany. Tego ciasta nie trzeba miksować - składniki wystarczy dokładnie połączyć przy pomocy widelca.

3. Masę przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 50-60 min (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).

Zobacz także:

Domowy chleb z mieszanką nasionStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas