Chlebek bananowy ze śliwką
Wyśmienita słodkość do herbaty- chlebek bananowy z dodatkiem śliwek. Piękny zapach w całym domu gwarantowany!
Składniki
- półtorej szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki otrąb owsianych
- 150 g suszonych śliwek
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru białego lub brązowego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 80 ml oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów pekan lub włoskich
Sposób przygotowania:
1. Śliwki kroimy w paseczki. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy na jednolitą masę.
2. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dekorujemy orzechami. Pieczemy w 180°C ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce.
Zobacz także: