Chlebek mięsny
Wypróbuj łagodniejszą wersję pieczeni rzymskiej z dodatkiem warzyw.
Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku i zmiel dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
Boczek drobno posiekaj.
Przygotuj pastę. Brązowy cukier połącz z keczupem, gałką muszkatołową i gorczycą. Składniki dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek i odstaw.
Kawałki boczku wymieszaj z mieloną wołowiną.
W tym czasie namocz miąższ chleba w mleku. Następnie odciśnij i połącz z mięsem.
Zmiażdż czosnek i dodaj go do masy razem z ziołami, papryką i solą oraz pieprzem.
Do masy wlej wodę i wbij jajka. Wrzuć pokrojone pomidory i ugotowany ryż. Całość wymieszaj.
Oliwą wysmaruj formę do pieczenia i obsyp lekko bułką tartą. Wypełnij ją masą mięsną i delikatnie wygładź nożem.
Wierzch posmaruj wcześniej przygotowaną pastą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Podawaj na gorąco lub na zimno.