Reklama

Chlebek mięsny

Wypróbuj łagodniejszą wersję pieczeni rzymskiej z dodatkiem warzyw.

Składniki

  • 30 dag surowego boczku
  • 1 kg wołowiny
  • miąższ z 2 bochenków chleba pełnoziarnistego
  • 3 ząbki czosnku
  • torebka ryżu długoziarnistego
  • 300 ml mleka 2%
  • 2 jajka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta słodkiej papryki
  • 100 ml wody
  • oliwa
  • pomidory z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/4 szklanka pikantnego keczupu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka gorczycy
  • bułka tarta

Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku i zmiel dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.

Boczek drobno posiekaj.

Przygotuj pastę. Brązowy cukier połącz z keczupem, gałką muszkatołową i gorczycą. Składniki dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek i odstaw.

Kawałki boczku wymieszaj z mieloną wołowiną.

W tym czasie namocz miąższ chleba w mleku. Następnie odciśnij i połącz z mięsem.

Zmiażdż czosnek i dodaj go do masy razem z ziołami, papryką i solą oraz pieprzem.

Reklama

Do masy wlej wodę i wbij jajka. Wrzuć pokrojone pomidory i ugotowany ryż. Całość wymieszaj.

Oliwą wysmaruj formę do pieczenia i obsyp lekko bułką tartą. Wypełnij ją masą mięsną i delikatnie wygładź nożem.

Wierzch posmaruj wcześniej przygotowaną pastą.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Podawaj na gorąco lub na zimno.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy