Chlebek z twarożkiem i żurawiną
Podajmy z masłem lub płynnym miodem.
1. 130 g masła ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jaja, mieszamy. Łączymy z twarożkiem, skórką pomarańczową i cytrynową, rumem, 100 g żurawiny, migdałami. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie masę dodajemy do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy
kilka minut rękami na gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt. Dłuższymi bokami zakładamy do środka. Ponownie rozwałkowujemy i znów składami bokami do środka.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w 180ºC. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
3. Pozostałe masło rozpuszczamy, studzimy. Połową smarujemy wierzch ostudzonego ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Jeszcze raz smarujemy pozostałym masłem i oprószamy cukrem. Dekorujemy żurawiną, dzielimy na porcje i podajemy.