Chłodnik ogórkowy

Składniki
- po pół litra mleka zsiadłego oraz kefiru,
- 1/3 szklanki śmietany,
- 6–7 ogórków gruntowych,
- 2–3 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz,
- 5–6 dużych rzodkiewek
25 min
5
1. Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i zostawić na 15 minut, aby puściły sok, który następnie należy odlać.
2. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Koperek oraz szczypiorek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
3. W garnku zmiksować zsiadłe mleko z kefirem i śmietaną.
4. Dodać pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek, czosnek oraz starte ogórki.
5. Wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Chłodnik wstawić do lodówki, by się schłodził.
7. Podać posypany posiekanym koperkiem i udekorowany plastrami rzodkiewek.
Zobacz także: