Chłodnik ogórkowy

Jak widać, dodatki mogą odmienić oblicze każdego dania
Jak widać, dodatki mogą odmienić oblicze każdego dania123RF/PICSEL

Składniki

  • po pół litra mleka zsiadłego oraz kefiru,
  • 1/3 szklanki śmietany,
  • 6–7 ogórków gruntowych,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • 5–6 dużych rzodkiewek
25 min
5

1. Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i zostawić na 15 minut, aby puściły sok, który następnie należy odlać.

2. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Koperek oraz szczypiorek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 

3. W garnku zmiksować zsiadłe mleko z kefirem i śmietaną.

4. Dodać pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek, czosnek oraz starte ogórki. 

5. Wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

6. Chłodnik wstawić do lodówki, by się schłodził. 

7. Podać posypany posiekanym koperkiem i udekorowany plastrami rzodkiewek.

Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl