Chłodnik po polsku
Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika.
Składniki
Duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami, 3 ogórki, 5 łyżek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pokrojone w plasterki rzodkiewki, 3 ząbki czosnku, 6 szklanek kefiru, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz
Przygotowanie
Botwinkę wypłucz i posiekaj. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody (około pół szklanki). Duś nie dłużej niż 10 minut, odstaw do ostygnięcia. Kefir i śmietanę dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz rzodkiewkę.
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj koperkiem.
24/2016 Na Żywo