Chłodnik z awokado
Na upały najlepszą zupą jest chłodnik. Polecamy go w nieco bardziej oryginalnej wersji, niż ta tradycyjna - z awokado i chilli.
Sposób przygotowania:
1. Awokado myjemy i usuwamy pestkę oraz skórę. Miąższ kroimy w kostkę. Dwie łyżki kostek owocu skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do dekoracji. Ogórek myjemy, obieramy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kosteczkę.
2. Szczypiorek myjemy i siekamy, a z papryczki usuwamy nasiona i bardzo drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy nożem lub przeciskamy przez praskę. Maślankę mieszamy z jogurtem.
3. Dodajemy przygotowane składniki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Chłodnik wstawiamy na godzinę do lodówki.
Zobacz także: