Chłodnik z pomidorami i papryką
Składniki
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów
- upieczona czerwona papryka, obrana ze skórki
- ogórek
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki octu winnego
- pół szklanki przegotowanej wody
- 3 łyżki oliwy
- kromka suchego wiejskiego chleba obranego ze skórki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj na drobną kostkę. W ten sam sposób pokrój obranego ze skórki ogórka, paprykę i cebulę.
2. Chleb mocz w wodzie i umieść go w blenderze razem z oliwą. Wlej ocet i drobno posiekane ząbki czosnku. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Schłodź w lodówce przez 2 godziny. Podawaj posypany pokrojonymi w kostkę warzywami i polany oliwą.
Zobacz również: