Reklama

Chłodnik z pomidorami i papryką

Składniki

  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów
  • upieczona czerwona papryka, obrana ze skórki
  • ogórek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki octu winnego
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • kromka suchego wiejskiego chleba obranego ze skórki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj na drobną kostkę. W ten sam sposób pokrój obranego ze skórki ogórka, paprykę i cebulę. 

2. Chleb mocz w wodzie i umieść go w blenderze razem z oliwą. Wlej ocet i drobno posiekane ząbki czosnku. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

3. Schłodź w lodówce przez 2 godziny. Podawaj posypany pokrojonymi w kostkę warzywami i polany oliwą.

Zobacz również:


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: chłodnik | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy