Chrupiące gofry z bitą śmietaną
Bita śmietana nigdy się nie zwarzy, jeżeli zaczniesz ją ubijać na niskich obrotach, a dopiero potem na wyższych. Nie ubijaj jej zbyt długo, bo może się zrobić masło zamiast kremu.
1. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno w wysokim naczyniu z przesianym cukrem pudrem. Naczynie owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
2. Orzechy podprażyć na suchej patelni, pilnując, by się za bardzo nie spiekły, dodać miód, delikatnie wymieszać, odstawić.
3. Jajka umyć, białka oddzielić, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z resztą składników na gładkie ciasto, delikatnie wymieszać z pianą z białek.
4. Piec na złoto w gofrownicy stosując się do zaleceń producenta urządzenia. Gofry podawać jeszcze ciepłe, polane miodem z orzechami i z kleksem śmietany.