Reklama

Chrupiące hiszpańskie churros

Churros wyśmienicie smakują podane z czekoladą na gorąco.

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 190 g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem zwykłym, wanilinowym oraz solą. 

2. Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i ucieramy ciasto drewnianą łyżką ok. 2 minuty, aż będzie gęste, gładkie oraz sprężyste i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zostawiamy do wystygnięcia. 

3. Wbijamy jajka i miksujemy na gładkie ciasto. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki foliowej z odciętym rogiem. 

4. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i zmniejszamy ogień, by olej się nie spalił. Wyciskamy 8- lub 10-centymetrowe rurki prosto do tłuszczu. Końce odcinamy nożyczkami lub nożem. 

Reklama

5. Smażymy churros na złoty kolor, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręcznikach papierowych. 

6. Kiedy ciastka dobrze wystygną, posypujemy je cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy