Chrupiące hiszpańskie churros
Churros wyśmienicie smakują podane z czekoladą na gorąco.
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem zwykłym, wanilinowym oraz solą.
2. Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i ucieramy ciasto drewnianą łyżką ok. 2 minuty, aż będzie gęste, gładkie oraz sprężyste i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zostawiamy do wystygnięcia.
3. Wbijamy jajka i miksujemy na gładkie ciasto. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki foliowej z odciętym rogiem.
4. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku i zmniejszamy ogień, by olej się nie spalił. Wyciskamy 8- lub 10-centymetrowe rurki prosto do tłuszczu. Końce odcinamy nożyczkami lub nożem.
5. Smażymy churros na złoty kolor, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręcznikach papierowych.
6. Kiedy ciastka dobrze wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Zobacz także: