Chrupiące kokosanki
Kokosanki możesz udekorować kandyzowaną wisienką lub kremem waniliowym. Jeśli nie masz blachy do muffinek, upiecz je na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
1. Białka mocno schłodzić, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy białko będzie sztywne, dosypywać porcjami cukier i dalej ubijać. Na sam koniec wsypać mąkę. Odstawić.
2. Masło rozpuścić w niedużym rondlu, wystudzić. Wiórki przesypać do miski, zalać przygotowanym wcześniej masłem, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno z cukrem i mąką (nie używać miksera, tylko drewnianej łyżki!).
3. Przygotować dużą blachę do muffinek, wyłożyć dołki papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
4. Dłonie zwilżyć zimną wodą. Z masy delikatnie toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w papilotkach. Piec ok. 13-15 minut bez termoobiegu na złoty kolor (kokosanki lubią się przypalać, więc trzeba uważać).
5. Idealne kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Podawać dopiero po wystudzeniu. Można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku - słoju lub w puszce.