Chrupiące kokosanki
Kokosanki możesz udekorować kandyzowaną wisienką lub kremem waniliowym. Jeśli nie masz blachy do muffinek, upiecz je na zwykłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki
- 30 dag wiórków kokosowych
- 4 białka jaj
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 8 dag masła
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
1. Białka mocno schłodzić, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy białko będzie sztywne, dosypywać porcjami cukier i dalej ubijać. Na sam koniec wsypać mąkę. Odstawić.
2. Masło rozpuścić w niedużym rondlu, wystudzić. Wiórki przesypać do miski, zalać przygotowanym wcześniej masłem, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno z cukrem i mąką (nie używać miksera, tylko drewnianej łyżki!).
3. Przygotować dużą blachę do muffinek, wyłożyć dołki papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170ºC.
4. Dłonie zwilżyć zimną wodą. Z masy delikatnie toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w papilotkach. Piec ok. 13-15 minut bez termoobiegu na złoty kolor (kokosanki lubią się przypalać, więc trzeba uważać).
5. Idealne kokosanki powinny być chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Podawać dopiero po wystudzeniu. Można przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku - słoju lub w puszce.