Chrupiące parówki z serem
Z ciasta francuskiego możemy przygotować mnóstwo smakowitych specjałów. Polecamy przepis na prostą w przygotowaniu przekąskę - chrupiące parówki z serem.
Sposób przygotowania:
1. Parówki obieramy z folii. Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozkładamy płasko na blacie lub stolnicy.
2. Na cieście układamy obok siebie plastry żółtego sera, a następnie tniemy prostokąt na 8 równych pasków wzdłuż krótszego boku.
3. Pokrojone ciasto z serem posypujemy ostrą papryką. Bierzemy jeden pasek ciasta z serem i owijamy nim po skosie parówkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak postępujemy z każdą parówką.
4. Jajko roztrzepujemy rózgą lub widelcem i smarujemy nim ułożone parówki w cieście.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i podajemy z pieczywem, musztardą lub keczupem oraz sałatką ze świeżych warzyw. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz także: