Chrupiące sardynki
Do oleju po smażeniu można wrzucić posiekaną natkę pietruszki i plasterki czosnku. Po kilku sekundach wyłowić (uważać, by ich nie spalić, bo zrobią się gorzkie) i posypać usmażone rybki.
Przygotowanie:
1. Sardynki umyć, osuszyć i delikatnie oprószyć solą.
2. Do miksera wlać wodę gazowaną, wsypać mąkę, szczyptę soli, całość miksować do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby rozcieńczyć ciasto wodą gazowaną lub zagęścić mąką).
3. W garnku lub wysokiej patelni mocno rozgrzać olej. Sardynki zanurzać w cieście i smażyć po kilka sztuk naraz na złoty kolor. Gotowe rybki wyławiać łyżką cedzakową i odsączać z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
4. Cytrynę umyć, pokroić w grube półplasterki. Sałatę umyć, porwać na kawałki wielkości kęsa, wymieszać z sosem ukręconym z oliwą, octem, musztardą, solą i pieprzem.
5. Na półmisku ułożyć sałatę, na niej usmażone sardynki, udekorować plasterkami cytryny.
Zobacz także: