Reklama

Chrupiące sardynki

Do oleju po smażeniu można wrzucić posiekaną natkę pietruszki i plasterki czosnku. Po kilku sekundach wyłowić (uważać, by ich nie spalić, bo zrobią się gorzkie) i posypać usmażone rybki.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 2

Składniki

  • 40 dag świeżych sardynek
  • 20 dag mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 l oleju do smażenia
  • 1 cytryna
  • 1 główka sałaty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Sardynki umyć, osuszyć i delikatnie oprószyć solą. 

2. Do miksera wlać wodę gazowaną, wsypać mąkę, szczyptę soli, całość miksować do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby rozcieńczyć ciasto wodą gazowaną lub zagęścić mąką). 

3. W garnku lub wysokiej patelni mocno rozgrzać olej. Sardynki zanurzać w cieście i smażyć po kilka sztuk naraz na złoty kolor. Gotowe rybki wyławiać łyżką cedzakową i odsączać z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. 

4. Cytrynę umyć, pokroić w grube półplasterki. Sałatę umyć, porwać na kawałki wielkości kęsa, wymieszać z sosem ukręconym z oliwą, octem, musztardą, solą i pieprzem. 

5. Na półmisku ułożyć sałatę, na niej usmażone sardynki, udekorować plasterkami cytryny.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy