Reklama

Reklama

Chrupiące ziemniaki

Ziemniak w roli głównej.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • pół szklanki majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • pół pęczka cebuli dymki
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • łodyga seler naciowego
  • pół czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć widelcem w kilku miejscach, każdy owinąć w kawałki folii aluminiowej. Ziemniaki piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 45 min.

Po tym czasie ziemniaki nieco przestudzić, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek, zostawiając muszelki grubości ok. 0,5 cm.

Muszelki ponownie wyłożyć do piekarnika i piec na chrupiąco. Cebulę z dymki pokroić w piórka, paprykę, pomidory i seler w kostkę, warzywa położyć, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i olejem.

Reklama

Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą i połączyć z majonezem.

Gotową sałatkę nałożyć do gorących miseczek ziemniaczanych, podawać z sosem czosnkowym.

Zobacz także:

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy