Reklama

Chutney wiśniowy

Chutney to gęsty sos, który przyrządza się ze świeżych owoców i warzyw z dodatkiem przypraw. Pasuje do mięs i serów.

Składniki

  • 325 g wydrylowanych wiśni
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 70 ml octu winnego
  • 1 /4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj cebulę w drobną kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. 2 Wszystkie składniki wrzuć do garnka, dodaj cebulę i doprowadź do wrzenia. Gotuj bez przykrycia przez 45 minut na średnim ogniu, często mieszając. 3 Gorący sos przelej do wyparzonego słoika i dokładnie zakręć. Postaw do góry wieczkiem i poczekaj, aż wystygnie. Jeśli do tej pory nie miałaś okazji spróbować tego sosu, na początek zrób jego niewielką ilość. Warto spróbować - to zawsze jakaś odmiana w kuchni.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy