Reklama

Reklama

Ciasta bez pieczenia. Sprawdzone przepisy

Jeśli nie posiadamy piekarnika albo nie mamy możliwości upieczenia ciasta, to wcale nie oznacza, że musimy rezygnować z przygotowania deseru. Istnieje wiele różnego rodzaju przepisów na słodkości, które możemy samodzielnie zrobić w domu, bez konieczności posiadania specjalnych urządzeń.

Na zewnątrz coraz cieplej - słodko, ale... na chłodno!

Jeśli chodzi o desery bez pieczenia, to jako pierwsze przychodzą mi na myśl serniki na zimno. Zwłaszcza teraz, gdy na zewnątrz coraz cieplej, doskonale się sprawdzają. Przyznam też, że to jedno z moich ulubionych ciast. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na dwa z tego typu serników.

Jogurtowy sernik na zimno

Składniki

  • 750 g jogurtu greckiego
  • 130 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 kopiate łyżki żelatyny
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 300 g borówek amerykańskich

Składniki Dekoracja

  • borówki amerykańskie
  • mięta

Składniki Krem

  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Dodać miąższ z laski wanilii.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do jogurtu z cukrem dolać lekko wystudzoną żelatynę. Dobrze wymieszać (najlepiej robotem, by nie powstały grudki). Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wsypać borówki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do formy - najlepiej z ceramicznym spodem i silikonową obręczą (tradycyjną formę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza obręcz). Wstawić do lodówki, by sernik stężał.

Reklama

Zrobić krem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Posmarować wierzch schłodzonego sernika. Udekorować borówkami i świeżą miętą.

Dla miłośników smaku kokosa - sernik kokosowy!

Składniki

  • 160 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

Składniki Dekoracja

  • melisa cytrynowa

Składniki Masa serowa

  • 600 g sera białego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki Mus

  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kakao i wymieszać. Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce.

Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować.

Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. Wstawić do lodówki.

Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować. Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową.

Zachęcam was też do przygotowania deseru, który jest popularny na Litwie. Zwykle używa się do tego: herbatników lub krakersów, kakao, masła, cukru i mleka w proszku. Ponieważ przygotowanie tego ciasta nie wymaga zbyt dużo energii, wystarczy praktycznie tylko wymieszać składniki i schłodzić całość, nazywane jest ono Leniuszkiem. Poniżej prezentuję przepis.

Zobacz również: Bób - wszystko, co trzeba o nim wiedzieć 

Ciasto "leniuszek"

Składniki

  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 filiżanka espresso
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • garść migdałów
  • 1 kieliszek rumu
  • cukier puder do dekoracji

Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. Dolać rum i dokładnie wymieszać. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć, zdjąć w folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.

Podawać pokrojone w krążki.

Jeśli nie chcemy piec ciasta, a przygotować coś słodkiego na szybko, to często sięgamy po herbatniki lub andruty. Oba produkty są popularne i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeśli zrobimy odpowiednią masę i przełożymy nią wspomniane andruty czy herbatniki, będziemy mieli pyszny i prosty, domowy deser bez pieczenia.

Przepis na takiego “błyskawicznego piszingera", znajdziecie poniżej.

Zobacz również: Co na ruszt. Ewa Wachowicz poleca opcje mięsne i wegetariańskie

Błyskawiczny piszinger

Składniki

  • 1 paczka andrutów kwadratowych
  • krem czekoladowo orzechowy
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 3 paczki herbatników szkolnych
  • 1 budyń waniliowy
  • 450 ml mleka
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do miski z gorącą wodą - po to, by krem było łatwiej rozsmarować na kruchych waflach.

Ugotować budyń waniliowy - na mleku. Gdy lekko przestygnie, równo rozłożyć na ostatnim andrucie. Na budyniu ułożyć herbatniki. Na każdym ciasteczku położyć orzech laskowy i polać kroplą miodu. Miód działa jak klej, w dodatku ładnie wygląda.

Bez pieczenia jesteśmy w stanie przygotować... nawet torcik! Na pewno sprawdzi się jako oryginalny deser z okazji urodzin, imienin albo po prostu przy okazji letniego grilla. Jego przygotowanie jest stosunkowo czasochłonne, ale na pewno warte finalnego efektu. Oto przepis.

Torcik bez pieczenia

Składniki

  • 170 g herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

Składniki Masa śmietanowa

  • ½ l śmietany 36 proc.
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki Mus porzeczkowy

  • 1 kg czarnych porzeczek mrożonych
  • 8 łyżek cukru
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

Herbatniki wrzucić do miksera i zmiksować pulsacyjnie, tak aby uzyskać pokruszone, lecz niezbyt mocno zmielone ciasteczka (można też wysypać herbatniki na stolnicę i pokruszyć wałkiem). Dodać kakao i miękkie masło. Wymieszać. Tak powstałą masą wykleić dno tortownicy (średnica 24 cm). By wyrównać i dobrze ubić, można użyć małego wałeczka. Tortownicę wstawić do lodówki.

W ¼ szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zostawić do wystudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy. Na końcu wlać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Śmietanową masę wyłożyć na kruchy spód i znowu wstawić do lodówki.

Rozmrożone czarne porzeczki przełożyć do rondla, posypać cukrem do smaku (można dać więcej lub mniej, co zależy od kwaśności owoców) i postawić na małym gazie, by puściły sok i zaczęły się gotować - owoce powinny być jędrne, choć porzeczki można też rozgotować i zmiksować na gładką masę.

W ½ szklanki gorącej wody rozpuścić 6 łyżeczek żelatyny. Dodać do gorących owoców, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Pilnować, by masa całkowicie nie zastygła. Przestudzone, ale ciągle w stanie płynnym, porzeczki przełożyć na śmietanową masę. Wierzch wyrównać, wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Moi drodzy, jeśli lubicie domowe słodkości, ale nie jesteście fanami pieczenia, to jestem przekonana, że powyższe przepisy przypadną wam do gustu. Najlepiej przygotować niektóre z nich właśnie teraz, kiedy pogoda rozpieszcza i mamy ochotę na lekki deser. 

Zobacz również: Proste przepisy na domowe pasty. Nie tylko do chleba


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama