Reklama

Ciasta pełne śliwek

Owoce na delikatnym maślanym spodzie

Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka białego octu winnego
  • 600 g śliwek
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g dżemu morelowego
  • 1–2 łyżki brandy
  • gwiazdka anyżu
  • żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, łyżeczkę cukru, cukier waniliowy, sól, ocet winny, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

2. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Z laski wanilii wydrążamy miąższ. Do rondla przekładamy dżem morelowy, dodajemy miąższ z wanilii, gwiazdkę anyżu, brandy, 2-3 łyżki wody, śliwki, zagotowujemy, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. 

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko w okrąg o średnicy 35 centymetrów. Na środek wykładamy śliwki, zostawiając po bokach marginesy około 5 centymetrów. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy z 2-3 łyżkami wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Pieczemy 30-40 minut w 200ºC.

Reklama

4. Ciasto możemy podawać na ciepło lub przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Placek dzielimy na porcje i podajemy, np. z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym.

Serniczek cytrynowo-waniliowy

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 9 jaj
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g masła
  • 1 i 3/4 kg mielonego twarogu
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 800 g śliwek
  • szczypta soli

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli, jajo, 200 g masła w kawałkach, siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę o wymiarach 36x41 centymetra, łącznie z bokami. Umyte śliwki osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w paski.

2. Pozostałe masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i cały czas mieszamy trzepaczką rózgową, aż powstanie puszysta masa, studzimy.

3. Do twarogu dodajemy ostudzoną masę maślaną, budyń waniliowy i miksujemy, by składniki się połączyły. Masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy dość ścisło, by zachodziły jedne na drugie, paski śliwek. Całość posypujemy dwoma łyżkami cukru i pieczemy około 50 minut w 175ºC.

4. Upieczony sernik przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Zimny kroimy na kwadratowe lub prostokątne porcje i podajemy z bitą śmietaną do kawy lub herbaty. Doskonale smakuje też z kakao.

Kruche w kratkę

Składniki

  • 200 g masła
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • jajo
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg śliwek
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 50 g mielonych migdałów
  • szczypta soli

1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, pół szklanki cukru, jajo, cukier waniliowy i siekamy nożem. Krótko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 40 minut.

2. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do rondla, zagotowujemy. Dodajemy pół szklanki cukru i 1/2 mielonych migdałów. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczony w wodzie budyń, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

3. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Przekładamy owoce i posypujemy pozostałymi migdałami. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty, z których na wierzchu układamy kratkę. Pieczemy 40-45 minut w 180ºC.

Zobacz też: Czerwone porzeczki


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy