Ciasta pełne śliwek
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, łyżeczkę cukru, cukier waniliowy, sól, ocet winny, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
2. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Z laski wanilii wydrążamy miąższ. Do rondla przekładamy dżem morelowy, dodajemy miąższ z wanilii, gwiazdkę anyżu, brandy, 2-3 łyżki wody, śliwki, zagotowujemy, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko w okrąg o średnicy 35 centymetrów. Na środek wykładamy śliwki, zostawiając po bokach marginesy około 5 centymetrów. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy z 2-3 łyżkami wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Pieczemy 30-40 minut w 200ºC.
4. Ciasto możemy podawać na ciepło lub przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Placek dzielimy na porcje i podajemy, np. z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym.
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli, jajo, 200 g masła w kawałkach, siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę o wymiarach 36x41 centymetra, łącznie z bokami. Umyte śliwki osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy w paski.
2. Pozostałe masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i cały czas mieszamy trzepaczką rózgową, aż powstanie puszysta masa, studzimy.
3. Do twarogu dodajemy ostudzoną masę maślaną, budyń waniliowy i miksujemy, by składniki się połączyły. Masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy dość ścisło, by zachodziły jedne na drugie, paski śliwek. Całość posypujemy dwoma łyżkami cukru i pieczemy około 50 minut w 175ºC.
4. Upieczony sernik przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Zimny kroimy na kwadratowe lub prostokątne porcje i podajemy z bitą śmietaną do kawy lub herbaty. Doskonale smakuje też z kakao.
1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, pół szklanki cukru, jajo, cukier waniliowy i siekamy nożem. Krótko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 40 minut.
2. Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do rondla, zagotowujemy. Dodajemy pół szklanki cukru i 1/2 mielonych migdałów. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczony w wodzie budyń, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
3. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Przekładamy owoce i posypujemy pozostałymi migdałami. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty, z których na wierzchu układamy kratkę. Pieczemy 40-45 minut w 180ºC.
Zobacz też: Czerwone porzeczki