Ciasta z truskawkami
Truskawki zmiksuj na krem albo udekoruj nimi wypieki.
Składniki na 20 porcji: 5 jajek, 160 g drobnego cukru, 200 g mąki tortowej, 25 g kakao
Krem: 8 płatów żelatyny, 500 ml śmietany kremówki, 500 g truskawek, 150 g cukru pudru, 2 op. cukru wanilinowego
Wykończenie: 200 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady, truskawki, listki mięty
1. Jajka utrzeć z cukrem. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelać do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180°C.
2. Płaty żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy nasiąkną, wyjąć je i odcisnąć. Wraz z małą ilością śmietany podgrzać (nie zagotować!) do rozpuszczenia. Resztę śmietany ubić na sztywno. Truskawki zmiksować. Połączyć z cukrem wanilinowym i pudrem, ubitą śmietaną i żelatyną.
Jeden placek posmarować kremem truskawkowym, przykryć drugim plackiem. Odstawić do stężenia.
3. Ubić śmietanę kremówkę, obficie nałożyć na wierzch ciasta, udekorować wiórkami białej czekolady, truskawkami i listkami mięty.
Składniki na 10 porcji: 6 dag masła, 20 dag migdałowych ciastek (np.cantuccini), 25 dag mascarpone, 25 dag tłustego twarogu, 10 dag cukru, 3 jaja, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kaszy manny, 40 dag śmietany kremówki, 1 śmietan-fix, 1 cukier wanilinowy, 4 łyżki migdałowego likieru, 3 łyżki konfitury truskawkowej, 25 dag truskawek
1. Masło stopić, wystudzić. Wymieszać z 15 dag pokruszonych (najlepiej w malakserze) ciastek migdałowych. Rozsmarować na dnie natłuszczonej tortownicy (śr. 20 cm), wstawić do lodówki.
2. Ser mascarpone wymieszać ze zmielonym tłustym twarogiem, cukrem, jajkami i sokiem cytrynowym. Wsypać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i resztę okruszków. Dobrze wymieszać, rozsmarować na migdałowym spodzie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 40 minut. Wystudzić w tortownicy.
3. Śmietanę ubić z zagęstnikiem typu śmietan-fix i cukrem wanilinowym. Połączyć z likierem i rozsmarować na wierzchu sernika. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Konfiturę podgrzać. Zdjąć obręcz tortownicy. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki, polać je konfiturą.
Składniki na 12 porcji: 12 podłużnych biszkoptów, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy, 12 truskawek, 100 ml likieru migdałowego, 250 ml śmietany kremówki, 300 g serka śmietankowego, 1 cukier wanilinowy, 200 g cukru pudru, 250 g kakao
1. Kawę rozpuszczalną zalać 100 ml gorącej wody, doprawić likierem migdałowym, odstawić do schłodzenia (w wersji dla dzieci zamiast kawy i likieru należy wziąć kakao).
2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z serkiem śmietankowym, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
3. Na tacce ułożyć cztery biszkopty, posmarować je kremem. Położyć na nich - w poprzek - kolejne cztery biszkopty nasączone kawą z likierem. Ponownie posmarować kremem. Ostatnią warstwę zrobić z czterech biszkoptów nasączonych kawą z likierem. Deser wstawić do lodówki do stężenia.
Potem posypać wierzch kakao. Tiramisu pokroić na 12 kawałków. Każdą porcję udekorować truskawką (najlepiej przymocować ją wykałaczką).
Życie na gorąco 222/2012