Ciasteczka anyżkowe
Składniki
- 1 łyżeczka cynamon
- 2 łyzeczki mielony anyż
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
- 40 migdały
- 250g cukier puder
- 250 g mąka pszenna
- szczypta soli
- orzechy włoskie
Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa - powinna podwoić swoją początkową objętość. Stopniowo (ciągle ubijając) dodawaj do niej przesianą mąkę wymieszaną z anyżem oraz sok z cytryny.
Do białek dodaj szczyptę soli oraz pozostały cukier i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
Przełóż masę do worka cukierniczego z gładką końcówką. Wyłóż blaszki papierem do pieczenia i wyciśnij na nie małe porcje ciasta. Do każdej z nich lekko wciśnij migdał. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180º C. Piecz ciasteczka około 10 minut.
Rady: Nie każdemu odpowiada dosyć specyficzny smak anyżu, więc przyprawę tę możesz zastąpić kakao, kawą rozpuszczalną albo cynamonem. Część ciasteczek możesz udekorować orzechami włoskimi albo laskowymi.