Ciasteczka na choinkę
Smacznie udekorują świąteczne drzewko.
Składniki na 42 porcje: 12,5 dag kandyzowanej skórki z cytrusów, 2 jaja, 20 dag cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika, skórka otarta z 1 cytryny, 22,5 dag mielonych migdałów, szczypta soli, 5 dag mielonych orzechów włoskich, spora szczypta proszku do pieczenia, 42 okrągłe wafle lub andruty (śr. 5 cm), 7,5 dag migdałów (słupki), po 10 dag deserowej i białej czekolady.
Jajka wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem, solą i przyprawą do piernika. Dodać migdały, orzechy, otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia oraz drobno posiekaną kandyzowaną skórkę cytrusową. Wymieszać. Schładzać 30 minut.
Kółka waflowe rozłożyć na 2 blachach. Łyżeczką do herbaty nabierać porcje przygotowanej masy, nakładać na wafle. Lekko docisnąć masę do wafli. Blachy kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 25 minut. Po upieczeniu trzymać jeszcze 5 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Obie czekolady stopić (osobno) w kąpieli wodnej. Migdałowe słupki powbijać w ciastka. Połowę ciasteczek oblać białą czekoladą, połowę - ciemną. Odstawić, by polewa zastygła.
Składniki na 60 porcji: 3 białka, sól, 230 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 500 g mielonych migdałów, 3 łyżeczki cynamonu, 6 kropli aromatu migdałowego, cynamon do poprószenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce przesiany cukier puder. Kiedy piana zgęstnieje, odłożyć około 5 kopiastych łyżek do dekoracji, a do reszty piany dodać cukier wanilinowy, mielone migdały, cynamon i aromat migdałowy. Wymieszać.
Masę migdałową rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na płat o grubości 1 cm (jeśli masa rwie się podczas wałkowania, dodać do niej 1-2 łyżki mąki pszennej) i wykrawać gwiazdki. Gwiazdki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je odłożoną pianą, poprószyć cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 15 minut.
Składniki na 30 porcji: 25 dag śmietankowego masła, 3 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 białko, 3 dag drożdży, 4 łyżki śmietany, aromat migdałowy, cukier kandyz albo gruby kryształ, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokruszone drożdże, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Siekać nożem, wyrabiając. Następnie energicznie wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Odcinać po porcji schłodzonego ciasta, szybko rozwałkować i wycinać foremką różne kształty (serduszka, gwiazdki, choinki itp.). Ciastka z jednej strony maczać w roztrzepanym białku, potem w cukrze skropionym olejkiem migdałowym lub w orzechach. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w 180°C. Uwaga, ciasteczka można upiec 1-2 tygodnie przed świętami.
Składniki 30 porcji: 100 g rodzynków, 100 g obranych migdałów, 1 białko, 100 g cukru pudru, 30 g mąki półgrubej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka skórki otartej z cytryny. Wykończenie: 50 g mlecznej polewy czekoladowej, 30 g gorzkiej polewy czekoladowej.
Rodzynki zemleć w maszynce do mięsa. Migdały drobno zetrzeć. Migdały i rodzynki wymieszać z mąką, cukrem, białkiem, sokiem i skórką z cytryny. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać serduszka.
Serduszka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 15 minut. Ciasteczka chwilę schładzać na blasze, potem przełożyć na kuchenną kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewę mleczną rozgrzać, zanurzać w niej serduszka - do połowy. Położyć na papier do pieczenia, poczekać, aż polewa zaschnie. Rozgrzać gorzką polewę, napełnić nią papierowy rożek i lejąc na serduszka, fantazyjnie je udekorować. Odstawić do stężenia polewy.