Ciasteczka owsiane z kawałkami żurawiny
Coraz więcej osób poszukuje przepisów bez mąki i cukru, aby poprawić swoje zdrowie. Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z deseru.

Składniki
- 20 dag mieszanki orzechów (orzechy laskowe, włoskie, pekan, migdały)
- 10 dag suszonej żurawiny
- po 10 dag nasion (siemię lniane, słonecznik, sezam)
- 10 dag płatków owsianych
- 2 białka
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Orzechy drobno posiekaj. W misce delikatnie wymieszaj orzechy, nasiona, płatki, pokrojoną żurawinę i miód.
2. Białka lekko ubij widelcem i połącz z mieszanką orzechową. Następnie nakładaj po łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszcz i uformuj kształtne koła.
3. Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 25 minut. Odstaw w chłodne miejsce na około pół godziny do zastygnięcia.
Zobacz także: