Reklama

Ciasteczka trójkąty

Mak smakuje wyśmienicie, gdy w cieście występuje w roli głównej, ale też wtedy, gdy łączymy go z innymi składnikami. Daje naprawdę wiele możliwości!

Składniki

  • po 125 g masła i cukru
  • 3 krople olejku migdałowego
  • 3 żółtka i jajko
  • 250 g mąki
  • 60 ml wody
  • 45 g drobno zmielonego maku
  • łyżka miodu
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
  • mielone migdały
  • rodzynki

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj olejek, żółtka, mąkę i sól.  Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię  i schładzaj w lodówce przez godzinę.
Przygotuj nadzienie. Do garnka wlej wodę, przełóż mak, miód, cukier, sok i skórkę z cytryny. Gotuj, lekko mieszając. Wsyp migdały i rodzynki. Wymieszaj.
 Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wytnij kółka  o średnicy 7,5 cm. Na każdym ułóż porcję nadzienia. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posklejaj  z trzech stron, by powstały trójkąty. Ciastka ułóż na blasze  i piecz 20 minut w temp. 180˚C.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy