Ciasteczka trójkąty
Mak smakuje wyśmienicie, gdy w cieście występuje w roli głównej, ale też wtedy, gdy łączymy go z innymi składnikami. Daje naprawdę wiele możliwości!
Składniki
- po 125 g masła i cukru
- 3 krople olejku migdałowego
- 3 żółtka i jajko
- 250 g mąki
- 60 ml wody
- 45 g drobno zmielonego maku
- łyżka miodu
- skórka otarta z cytryny
- sól
- mielone migdały
- rodzynki
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj olejek, żółtka, mąkę i sól. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj w lodówce przez godzinę.
Przygotuj nadzienie. Do garnka wlej wodę, przełóż mak, miód, cukier, sok i skórkę z cytryny. Gotuj, lekko mieszając. Wsyp migdały i rodzynki. Wymieszaj.
Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wytnij kółka o średnicy 7,5 cm. Na każdym ułóż porcję nadzienia. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posklejaj z trzech stron, by powstały trójkąty. Ciastka ułóż na blasze i piecz 20 minut w temp. 180˚C.