Ciasteczka wyśmienite
Wyśmienite ciasteczka, które powstały w jednej z krakowskich szkół gastronomicznych. Recepturę opracowano dość dawno, bo przepis po raz pierwszy spisano tuż po II wojnie światowej, a wedle niektórych przekazów nawet nieco wcześniej. Wypiek tak przypadł wszystkim do gustu, że współcześnie wiele osób uważa, iż to właśnie te ciasteczka są cukierniczym symbolem miasta.
Ciasteczka wyśmienite - wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i wysiekać. Wybić żółtko, posolić i wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Maliny rozmrozić. Przełożyć na patelnię i udusić. Przetrzeć przez sito. Dodać 100 g cukru i sok z cytryny. Wymieszać i odparować. Do reszty cukru wsypać pektynę, dodać do musu i smażyć jeszcze przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia.
Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier. Zimne ciasto rozwałkować. Literatką wyciąć krążki. Każdy posmarować lukrem z jednej strony i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut w temp. 150 st. C (termoobieg). Wystudzić.
Połowę krążków posmarować marmoladą i złożyć z drugą połową ciasteczek - lukrem na zewnątrz.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Ciasteczka wyśmienite krok po kroku - zobacz film: