Ciasteczka wyśmienite

Wyśmienite ciasteczka, które powstały w jednej z krakowskich szkół gastronomicznych. Recepturę opracowano dość dawno, bo przepis po raz pierwszy spisano tuż po II wojnie światowej, a wedle niektórych przekazów nawet nieco wcześniej. Wypiek tak przypadł wszystkim do gustu, że współcześnie wiele osób uważa, iż to właśnie te ciasteczka są cukierniczym symbolem miasta.

Ciasteczka wyśmienite według przepisu Ewy Wachowicz
Ciasteczka wyśmienite według przepisu Ewy WachowiczIPLA

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

na lukier

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru

na nadzienie:

  • 400 g malin mrożonych
  • 150 g cukru
  • 3 g pektyny jabłkowej
  • sok z ½ cytryny

Ciasteczka wyśmienite - wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i wysiekać. Wybić żółtko, posolić i wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.

Maliny rozmrozić. Przełożyć na patelnię i udusić. Przetrzeć przez sito. Dodać 100 g cukru i sok z cytryny. Wymieszać i odparować. Do reszty cukru wsypać pektynę, dodać do musu i smażyć jeszcze przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia.

Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier. Zimne ciasto rozwałkować. Literatką wyciąć krążki. Każdy posmarować lukrem z jednej strony i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut w temp. 150 st. C (termoobieg). Wystudzić.

Połowę krążków posmarować marmoladą i złożyć z drugą połową ciasteczek - lukrem na zewnątrz.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Ciasteczka wyśmienite krok po kroku - zobacz film:

„Ewa gotuje”: Ciasteczka wyśmienitePolsat