Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowym
Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" przygotowuje kruche ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowym - w sam raz na raz.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i sól. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na godzinę.
Zimne ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć ciasteczka (połowę zrobić z dziurką; można użyć różnych foremek). Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.
Upiec na złoty kolor.
Jajka wybić do rondelka. Dodać żółtko. Wsypać cukier, wlać sok z cytryn i uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać miotełką. Dorzucić masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.
Wystudzone ciasteczka przełożyć kremem.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Ciasteczka z dziurką i kremem cytrynowym krok po kroku - zobacz film:
Zobacz inne przepisy Ewy Wachowicz: