Ciasteczka z gorzką czekoladą
Upewnij się, że czekolada nie zawiera glutenu lub kup czekoladę z napisem „glutenn free”.

Składniki
na około 25 ciastek:
- 100 g mąki ryżowej
- 80 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 80 g draży czekoladowych albo gorzkiej czekolady podzielonej na kawałki
- 30 g grubo zmielonych orzechów laskowych
- 1½ jajka (75 g)
- 150 g masła
- 80 g drobnego białego cukru
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól morska
Przygotowanie:
Pokrojone na kawałki masło i oba rodzaje cukru umieszczamy w misce robota kuchennego. Miksujemy około 5 minut do uzyskania kremowej masy. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Łączymy z mąką. Wrzucamy kawałki czekolady i mielone orzechy laskowe, mieszamy delikatnie i formujemy kulę. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Formujemy z ciasta kulki o wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy je delikatnie ząbkami widelca i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Czekamy, aż ostygną, i czym prędzej zjadamy.
Przepis pochodzi z książki "Moja kuchnia bez glutenu".

Zobacz także: