Reklama

Ciasteczka z gorzką czekoladą

Upewnij się, że czekolada nie zawiera glutenu lub kup czekoladę z napisem „glutenn free”.

Składniki na około 25 ciastek:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 80 g draży czekoladowych albo gorzkiej czekolady podzielonej na kawałki
  • 30 g grubo zmielonych orzechów laskowych
  • 1½ jajka (75 g)
  • 150 g masła
  • 80 g drobnego białego cukru
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól morska

Przygotowanie:

Pokrojone na kawałki masło i oba rodzaje cukru umieszczamy w misce robota kuchennego. Miksujemy około 5 minut do uzyskania kremowej masy. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Łączymy z mąką. Wrzucamy kawałki czekolady i mielone orzechy laskowe, mieszamy delikatnie i formujemy kulę. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

Formujemy z ciasta kulki o wielkości piłeczki pingpongowej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczamy je delikatnie ząbkami widelca i posypujemy solą morską. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Czekamy, aż ostygną, i czym prędzej zjadamy.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Moja kuchnia bez glutenu".

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy