Ciasteczka z nadzieniem
Ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Przygotowanie:
Jabłka umyj i obierz. Przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Włóż do rondelka, dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. Dodaj cynamon oraz galaretkę (proszek), dokładnie wymieszaj. Odstaw, by mus stężał (powinien mieć konsystencję gęstego dżemu).
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. Do tłuszczu dodaj żółtka, jajko oraz olej. Zmiksuj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj masę żółtkową oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj, wytnij z niego prostokąty. Na środek każdego wyłóż mus jabłkowy, zwiń i dokładnie zlep boki ciasta. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 min w temperaturze 180°C.
Zobacz także: