Ciasteczka z żurawiną i czekoladą
Składniki
- 1 łyżka cynamon
- 2 garści suszona żurawina
- 3 łyżki orzechy laskowe
- 3/4 szklanki cukier puder
- kostka masło
- 1/4 tabliczki mleczna czekolada
- 1 i 1/3 szklanki mąka
- 3 łyżki mleko
- 2 jajko
- 1/2 tabliczki gorzka czekolada
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
10 min
7 i wiecej osób
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i jajkami na gładki krem. Gorzką i mleczną czekoladę pokrój w drobne kawałki. Owoce suszonej żurawiny opłucz i odsącz. Orzeszki drobno posiekaj.
Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Czekoladę, żurawinę i orzeszki dodaj do piany z jajek i przesiej na nią mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Pod koniec wlej mleko, wymieszaj i zagnieć twardsze ciasto.
Łyżeczką oddzielaj z ciasta kawałki i kładź je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C przez ok. 15 minut.