Ciasto bananowe

Deser bez cukru? To nie problem! Polecamy przepis na pyszne ciasto bananowe.

Do tego ciasta pasuje także kardamon i imbir.
Do tego ciasta pasuje także kardamon i imbir.123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 dojrzałych bananów
  • półtorej szklanki mąki
  • łyżka sody oczyszczonej
  • jajko
  • 50 g masła
  • 80 g orzechów pekan
  • garść rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 suszone morele lub daktyle

Sposób przygotowania:

1. Banany obieramy i rozgniatamy na jednolitą masę. Możemy zostawić plaster banana do dekoracji wierzchu ciasta. Następnie dodajemy posiekane bakalie (garstkę także warto odłożyć do posypania) oraz masło, jajko, sodę i mąkę, a następnie dokładnie mieszamy składniki.

2. Masę przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy plaster banana i posypujemy pokruszonymi orzechami.

3. Pieczemy około półtorej godziny w 180°C. Na pierwsze 30 minut ustawiamy funkcję góra-dół, a następnie wybieramy ustawienia piekarnika na grzanie tylko od dołu i pieczemy jeszcze przez godzinę. Wyjmujemy i studzimy w foremce.

Zobacz także:

Koktajl bananowo-malinowyInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas