Ciasto bananowe
Deser bez cukru? To nie problem! Polecamy przepis na pyszne ciasto bananowe.
Składniki
- 5 dojrzałych bananów
- półtorej szklanki mąki
- łyżka sody oczyszczonej
- jajko
- 50 g masła
- 80 g orzechów pekan
- garść rodzynek
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów włoskich
- 3 suszone morele lub daktyle
Sposób przygotowania:
1. Banany obieramy i rozgniatamy na jednolitą masę. Możemy zostawić plaster banana do dekoracji wierzchu ciasta. Następnie dodajemy posiekane bakalie (garstkę także warto odłożyć do posypania) oraz masło, jajko, sodę i mąkę, a następnie dokładnie mieszamy składniki.
2. Masę przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy plaster banana i posypujemy pokruszonymi orzechami.
3. Pieczemy około półtorej godziny w 180°C. Na pierwsze 30 minut ustawiamy funkcję góra-dół, a następnie wybieramy ustawienia piekarnika na grzanie tylko od dołu i pieczemy jeszcze przez godzinę. Wyjmujemy i studzimy w foremce.
Zobacz także: