Reklama

Ciasto bananowe

Deser bez cukru? To nie problem! Polecamy przepis na pyszne ciasto bananowe.

Składniki

  • 5 dojrzałych bananów
  • półtorej szklanki mąki
  • łyżka sody oczyszczonej
  • jajko
  • 50 g masła
  • 80 g orzechów pekan
  • garść rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 suszone morele lub daktyle

Sposób przygotowania:

1. Banany obieramy i rozgniatamy na jednolitą masę. Możemy zostawić plaster banana do dekoracji wierzchu ciasta. Następnie dodajemy posiekane bakalie (garstkę także warto odłożyć do posypania) oraz masło, jajko, sodę i mąkę, a następnie dokładnie mieszamy składniki. 

2. Masę przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy plaster banana i posypujemy pokruszonymi orzechami. 

3. Pieczemy około półtorej godziny w 180°C. Na pierwsze 30 minut ustawiamy funkcję góra-dół, a następnie wybieramy ustawienia piekarnika na grzanie tylko od dołu i pieczemy jeszcze przez godzinę. Wyjmujemy i studzimy w foremce. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy