Przygotowanie:
Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z 250 g cukru i skórką z cytryny na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Następnie łączymy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sok z cytryny i jogurt, mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 45 minut w 200ºC. Jeszcze ciepłe smarujemy 2 łyżkami dżemu cytrynowego i odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy 20 g cukru. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami dżemu cytrynowego i delikatnie łączymy z bitą śmietaną, aby powstał krem, a następnie wstawiamy go na kilka minut do lodówki, żeby stężał. Ostudzone ciasto przekładamy na duży talerz lub paterę. Smarujemy cytrynowym kremem, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Zobacz także: