Składniki na 15 porcji
Na ciasto: 2 i ½ szklanki mąki pszennej, 20 dag zimnej margaryny, ½ szklankicukru, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę: 750 ml śmietanki kremówki 30 proc., 3-4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny
Ponadto: 6 białek, 1 i ½ szklanki cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 dag posiekanej czekolady, rodzynki i kandyzowane owoce
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą wylep dno prostokątnej foremki. Piecz 25-30 min w temp.160°C. Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder.
Gdy piana będzie gęsta, wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj łyżką. Drugim kawałkiem ciasta wylep dno foremki, posyp czekoladą i wyłóż pianę. Piecz 30-35 min w temp. 160°C.2. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki wrzątku, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i żelatynę, zmiksuj.
Wsyp rodzynki i posiekane kandyzowane owoce, wymieszaj. Na pierwszy kawałek ciasta wyłóż masę śmietanową, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
20/2016 Świat i Ludzie