Reklama

Ciasto cukiniowo-czekoladowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 15 dag cukier
  • 5 dag gorzkie kakao
  • 25 dag mąka
  • 1 torebka cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 10 dag gorzka czekolada
  • 10 dag cukinia
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka kawa rozpuszczalna
  • 10 dag masło
  • 3 sztuki jajka

Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę.

Miękki masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po jednym jajku, potem stopniowo wsypywać mąkę. Całość dokładnie wymieszać.

Dodać cukinię i kawałki czekolady, wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do tortownicy natłuszczonej i posypanej bułką tartą.

Reklama

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 40-50 minut. Wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy