Ciasto cynamonowe

Ciasto zyska korzenny aromat, gdy dodasz  po ¼ łyżeczki kardamonu i imbiru
Ciasto zyska korzenny aromat, gdy dodasz po ¼ łyżeczki kardamonu i imbiru123RF/PICSEL

Składniki

  • 75 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju, np. słonecznikowy lub rzepakowy
  • 80 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • 4 gruszki
  • polewa czekoladowa

Przesiane obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz cynamonem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek wsyp sól, ubij mikserem na sztywną pianę. Do wysokiego naczynia wlej olej, dodaj żółtka. Miksuj ok. 5 min. Nie przerywając miksowania dodaj jogurt, mleko, cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie wsyp suche składniki, zmiksuj na jednolite ciasto. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. 

Gruszki umyj i osusz. Spody delikatnie zetnij nożem (dzięki temu będą stały stabilnie). Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, ułóż gruszki wciskając je mocno w ciasto. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas