Reklama

Ciasto czekoladowe

Ciasto bezglutenowe.

Składniki na ciasto:

  • 50 g grubo zmielonych orzechów laskowych + 40 g do dekoracji
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1 płaska łyżka mąki gryczanej
  • ½ opakowania proszku do pieczenia bez glutenu
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 60 g lekko solonego masła
  • 65 g drobnego cukru
  • masło i mąka bez glutenu do oprószenia formy

Składniki na karmel:

  • 100 ml śmietanki kokosowej
  • ½ laski wanilii
  • 10 g lekko solonego masła
  • 65 g drobnego cukru

Składniki na mus orzechowy:

  • 1 łyżka masła z orzechów laskowych
  • 150 ml dobrze schłodzonej śmietanki kokosowej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Zaczynamy od ciasta. Wykładamy orzechy laskowe na blachę do pieczenia i prażymy w piekarniku 15 minut. Do garnka wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i pokrojone masło. Roztapiamy na wolnym ogniu. Oddzielamy białka od żółtek. W misce ze stali nierdzewnej ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania jasnej masy. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszając, a następnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

Reklama

Nakładamy ciasto do formy o średnicy 24 cm ze zdejmowaną obręczą, natłuszczonej i oprószonej mąką. Dodajemy 50 g grubo zmielonych orzechów laskowych. Wstawiamy do piekarnika na 18-20 minut (jeśli ciasto ma być w środku bardziej płynne, pieczemy krócej). Zwlekamy 5 minut z wyjęciem ciasta z formy, po czym przekładamy na kratkę.

Przygotowujemy karmel. Wlewamy do garnka śmietankę kokosową, dodajemy rozciętą laskę wanilii i podgrzewamy. W drugim garnku roztapiamy cukier na wolnym ogniu. Gdy tylko się skarmelizuje i nabierze złocistej barwy, zdejmujemy z ognia i szybko łączymy z bardzo ciepłą śmietanką kokosową. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż karmel się rozpuści. Dodajemy masło i mieszamy. Wyjmujemy laskę wanilii.

Szykujemy mus. Mikserem ubijamy śmietankę kokosową do chwili, aż zacznie sztywnieć. Stopniowo dodajemy masło orzechowe i przesiany cukier puder, nieustannie mieszając, aż otrzymamy sztywny mus. Tuż przed podaniem nakładamy mus na ciasto. Polewamy karmelem i posypujemy kawałkami orzechów.

Przepis pochodzi z książki "Moja kuchnia bez glutenu".

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy