Reklama

Ciasto czekoladowe

Pyszne ciasto po popołudniowej kawy.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag margaryny lub masła
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 180 ml wody
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dag kakao
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 120 ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na polewę:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła lub margaryny

Przygotowanie:

Czekoladę drobno posiekaj. Do rondelka włóż pokrojoną na kawałki margarynę lub masło, posiekaną czekoladę, wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią. Wystudź. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i kakao. Dodaj jajka, olej, maślankę i wymieszaj łyżką lub mikserem. Następnie stopniowo wlewaj masę czekoladową, mieszając, aż wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączą.

Ciasto przelej do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C przez 60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

Przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło lub margarynę i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje, posmaruj nią wystudzone ciasto.

Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy