Reklama

Ciasto czekoladowe bez mąki

Uwielbiasz łakocie, a musisz lub chcesz unikać glutenu w diecie? Oto ciasto idealne dla ciebie!

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła lub oleju kokosowego
  • 5 jajek
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam na kawałki. Roztop razem z olejem kokosowym lub masłem w kąpieli wodnej (nad naczyniem z parującą wodą). Wystudź. 

2. Białka z połową cukru ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puch. Miksując, dodawaj partiami masę czekoladową. Dołóż pianę z białek. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 minut. Jeśli wierzch wystudzonego ciasta popęka, możesz je oblać polewą.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy