Reklama

Ciasto czekoladowe z buraka

Niecodzienna, zdrowsza wersja przepisu na ciasto czekoladowe.

Składniki

  • 375 g ugotowanych buraków
  • półtorej szklanki oleju
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 łyżek kakao
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Buraki kroimy na mniejsze części, przekładamy do miski, dodajemy olej i miksujemy na gładkie purée. Jedno po drugim dodajemy jaja, na przemian z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym, mieszamy. 

2. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną i 9 łyżkami kakao. Partiami dodajemy do masy burakowej, dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. 

3. Podłużną blachę o długości 30 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 75 minut w 175ºC. 15-20 minut przed końcem pieczenia przykrywamy blachę folią aluminiową, żeby ciasto za bardzo się nie spiekło.

Reklama

4. Ciasto zostawiamy przez pół godziny w formie, a następnie wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygło. Wierzch posypujemy łyżką kakao, dzielimy na porcje i podajemy. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy