Ciasto czekoladowe z imbirem i cynamonem
1. Czekoladę kruszymy na kawałki, wsypujemy do rondla i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Świeży imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
2. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy partiami do ciasta, mieszamy. Na koniec łączymy z rozpuszczoną czekoladą, imbirem i cynamonem, miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy.
3. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Zaokrąglone części owoców nacinamy nożem. Jabłka wciskamy w wierzch ciasta i pieczemy około 45 minut w 175ºC.
Jeśli ciasto za bardzo zacznie się spiekać, przykrywamy blachę folią aluminiową. Gotowe studzimy w tortownicy 15-20 minut, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na metalowej kratce. Zimne przekładamy na duży talerz lub paterę, kroimy na porcje i podajemy.