Ciasto czereśniowe
Składniki
- 0,7 kg czereśnie
- 2 łyżki olej
- 1 łyżka masło do wysmarowania formy
- jajko
- 100 g zimne masło
- 2 łyżki cukier puder
- żółtko
- 250 g mąka krupczatka
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 2 łyżki cukier
- 1 łyżka mąka do posypania formy
- szczypta sól
- 0,5 l sok wiśniowy
7 i wiecej osób
Posiekać mąkę z masłem. Dodać żółtka i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, włożyć owinięte w folii spożywczej do lodówki, schładzać min. 1 h. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się soku dodać mąkę ziemniaczaną i gotować do zgęstnienia, wsypać wiśnie, doprowadzić do wrzenia i przestudzić.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę, podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, po tym czasie wyłożyć czereśnie, resztę ciasta wyłożyć dekoracyjnie i piec jeszcze 15 min.
Podawać przestudzone.