Reklama

Ciasto drożdżowe z figami

Składniki

  • pół szklanki cukru
  • 5 szklanek mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 42 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 250 g daktyli
  • 200 g marcepanu
  • 200 g suszonych fig
  • opakowanie cukru waniliowego

1. Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło rozpuszczamy i studzimy. Daktyle, figi i marcepan w miarę drobno siekamy.

2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego mleko z drożdżami, dodajemy daktyle, figi, marcepan, cukier, cukier waniliowy i wyrabiamy. Pod koniec łączymy z rozpuszczonym masłem i dalej wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 

3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek i przekładamy do blachy. Przez środek nacinamy wzdłuż nożem, by powstało wgłębienie. Pieczemy około 60 minut w 180ºC. Ciasto wyjmujemy z formy i ustawiamy na metalowej kratce, by całkowicie ostygło. 

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy