Ciasto drożdżowe z figami
1. Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło rozpuszczamy i studzimy. Daktyle, figi i marcepan w miarę drobno siekamy.
2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego mleko z drożdżami, dodajemy daktyle, figi, marcepan, cukier, cukier waniliowy i wyrabiamy. Pod koniec łączymy z rozpuszczonym masłem i dalej wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek i przekładamy do blachy. Przez środek nacinamy wzdłuż nożem, by powstało wgłębienie. Pieczemy około 60 minut w 180ºC. Ciasto wyjmujemy z formy i ustawiamy na metalowej kratce, by całkowicie ostygło.
Zobacz także: