Ciasto drożdżowe z owocami
Masz ochotę na pyszny, owocowy deser do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, mleko, cukier i jajka, wymieszać. Dodać margarynę pokrojoną na małe kawałki i olej, wyrobić jednolite ciasto.
2. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 80 minut.
3. Owoce umyć, oderwać ogonki (mrożone śliwki rozmrozić, odlać nadmiar wody).
4. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć wyrośnięte ciasto, na nim ułożyć owoce, lekko wciskając do środka. Formę przykryć folią, znowu postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.
5. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec 50 min w temp. 180°C. Ostudzić w piekarniku, posypać przez sitko cukrem pudrem.
Zobacz także: