Ciasto drożdżowe z owocami

Masz ochotę na pyszny, owocowy deser do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami.

To ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy
To ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 dag suchych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag miękkiej margaryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 50 dag owoców, np. świeżych truskawek, mrożonych śliwek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, mleko, cukier i jajka, wymieszać. Dodać margarynę pokrojoną na małe kawałki i olej, wyrobić jednolite ciasto.

2. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 80 minut.

3. Owoce umyć, oderwać ogonki (mrożone śliwki rozmrozić, odlać nadmiar wody).

4. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć wyrośnięte ciasto, na nim ułożyć owoce, lekko wciskając do środka. Formę przykryć folią, znowu postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.

5. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec 50 min w temp. 180°C. Ostudzić w piekarniku, posypać przez sitko cukrem pudrem.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas