Reklama

Ciasto dyniowe z miętą

Ciasta z dodatkiem warzyw są mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki z owocami. Dynia na słodko smakuje z bitą śmietaną.

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 10

Składniki na kruche ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka

Składniki na masę

  • 500 g obranej dyni
  • 500 ml tłustego mleka
  • 200 g cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • do dekoracji nektarynki lub jabłka, listki mięty

1. Wymieszaj mąkę z łyżką cukru i pokrojonym masłem. 

2. Wyrabiaj ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. 

3. Dodaj rozbełtane jajko oraz mleko i zagnieć ciasto. 

4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30-40 minut. 

5. Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuj je widelcem. 

6. Do rondla wrzuć dynię, cukier i wanilię. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Ostudź i zmiksuj na gładką masę. Dodaj rozbełtane jajka, wymieszaj. 

7. Wylej masę na ciasto i piecz ok. 1 godziny w 170 stopniach C. 

8. Udekoruj miętą. 

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy