Ciasto dyniowe z miętą
Ciasta z dodatkiem warzyw są mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki z owocami. Dynia na słodko smakuje z bitą śmietaną.
Składniki
na kruche ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
na masę
- 500 g obranej dyni
- 500 ml tłustego mleka
- 200 g cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 jajka
- do dekoracji nektarynki lub jabłka, listki mięty
1 godz. 30 min
10
1. Wymieszaj mąkę z łyżką cukru i pokrojonym masłem.
2. Wyrabiaj ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki.
3. Dodaj rozbełtane jajko oraz mleko i zagnieć ciasto.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30-40 minut.
5. Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuj je widelcem.
6. Do rondla wrzuć dynię, cukier i wanilię. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Ostudź i zmiksuj na gładką masę. Dodaj rozbełtane jajka, wymieszaj.
7. Wylej masę na ciasto i piecz ok. 1 godziny w 170 stopniach C.
8. Udekoruj miętą.
Zobacz także: