Ciasto kokosowe z lukrem
Można dodać np. truskawki.
Składniki
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 2 szklanki mąki
- łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 5 jaj
- 75 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
1. Rabarbar myjemy, osuszamy, przycinamy końcówki, obieramy i kroimy na kawałki o długości 2 centymetrów.
2. Cztery jaja ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej razem z wiórkami kokosowymi, masłem i mlekiem. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, w które wciskamy kawałki rabarbaru. Wyrównujemy wierzch i pieczemy około 60 minut w 175ºC. Ciasto przez 10 minut studzimy w blasze, a następnie wyjmujemy, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Z jednego jaja oddzielamy białko od żółtka. Do cukru pudru dodajemy białko, 1-2 łyżki wody i energicznie mieszamy, by powstał gładki lukier, którym dekorujemy ciasto z wierzchu i po bokach.