Reklama

Ciasto kokosowe z lukrem

Można dodać np. truskawki.

Składniki

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

1. Rabarbar myjemy, osuszamy, przycinamy końcówki, obieramy i kroimy na kawałki o długości 2 centymetrów.

2. Cztery jaja ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej razem z wiórkami kokosowymi, masłem i mlekiem. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto.  

3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, w które wciskamy kawałki rabarbaru. Wyrównujemy wierzch i pieczemy około 60 minut w 175ºC. Ciasto przez 10 minut studzimy w blasze, a następnie wyjmujemy, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Reklama

4. Z jednego jaja oddzielamy białko od żółtka. Do cukru pudru dodajemy białko, 1-2 łyżki wody i energicznie mieszamy, by powstał gładki lukier, którym dekorujemy ciasto z wierzchu i po bokach.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy