Ciasto latte macchiato
Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Kawę instant rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Masło utrzeć z solą i cukrem, kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, do drugiej kawę.
Blachę (23x39 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Najpierw nałożyć ciasto czekoladowe, potem kawowe. Można ponakłuwać widelcem, aby powstał lekko marmurkowy wzór. Odłożyć dwie łyżki czekoladowych ziaren kawy, resztę wysypać na ciasto. Piec w 200 st. C przez 25-30 minut. Ostudzić. Twarożek wyrobić z cukrem pudrem za pomocą robota kuchennego. Nałożyć na ciasto, posypać czekoladowymi ziarnkami kawy i kawą instant. Można też dekorować polewą czekoladową.