Reklama

Ciasto marchewkowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 szklanki mąka
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 1/2 szklanki włoskie przechy
  • 4 sztuki jaka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 szklanki cukier
  • 2 szklanki drobno starta marchewka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynki
  • 1 i 1/4 szklanki olej
  • 2 łyżeczki soda

Jajka (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać łyżkami mąkę i olej, cały czas mieszając. Na końcu dodać marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 200ºC, przez około 55 minut.

Przygotować polewę. Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Posmarować zimne ciasto.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy