Ciasto marchewkowe
Składniki
- 2 szklanki mąka
- 2 łyżeczki cynamon
- 1/2 szklanki włoskie przechy
- 4 sztuki jaka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 szklanki cukier
- 2 szklanki drobno starta marchewka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki rodzynki
- 1 i 1/4 szklanki olej
- 2 łyżeczki soda
7 i wiecej osób
Jajka (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać łyżkami mąkę i olej, cały czas mieszając. Na końcu dodać marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 200ºC, przez około 55 minut.
Przygotować polewę. Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Posmarować zimne ciasto.