Ciasto marmurkowe z konfiturą
Można je zrobić w formie ciasta lub babeczek.
Sposób przygotowania:
1. Masło ucieramy z masą marcepanową, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy, żeby składniki się połączyły. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami, na przemian z mlekiem, łączymy z masą maślaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Espresso w proszku rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i razem z kakao dodajemy do jednej części ciasta, dokładnie mieszamy, aby przybrało jednolity ciemny kolor.
2. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy najpierw jasne ciasto, a na nie wykładamy ciemniejsze, wyrównujemy wierzch. Pieczemy około godziny w 175ºC. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, wyjmujemy, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy, żeby całkowicie ostygło.
3. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Każdą smarujemy konfiturą wiśniową, dociskamy, żeby znów przybrało kształt taki, jak po wyjęciu z formy. Wierzch oprószamy cukrem pudrem, kroimy na porcje i podajemy na deser po obiedzie lub na podwieczorek.
Zobacz także: