Reklama

Ciasto marmurkowe z konfiturą

Można je zrobić w formie ciasta lub babeczek.

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 15

Składniki

  • 250 g masła
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3 i pół szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • łyżka espresso w proszku
  • łyżka kakao
  • 150 g konfitur wiśniowych
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Masło ucieramy z masą marcepanową, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy, żeby składniki się połączyły. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami, na przemian z mlekiem, łączymy z masą maślaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Espresso w proszku rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody i razem z kakao dodajemy do jednej części ciasta, dokładnie mieszamy, aby przybrało jednolity ciemny kolor. 

2. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy najpierw jasne ciasto, a na nie wykładamy ciemniejsze, wyrównujemy wierzch. Pieczemy około godziny w 175ºC. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, wyjmujemy, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy, żeby całkowicie ostygło. 

3. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Każdą smarujemy konfiturą wiśniową, dociskamy, żeby znów przybrało kształt taki, jak po wyjęciu z formy. Wierzch oprószamy cukrem pudrem, kroimy na porcje i podajemy na deser po obiedzie lub na podwieczorek.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy