Ciasto miodowe z dynią
Wyśmienite ciasto z kremem śmietankowym i dynią z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki miodu
- 2¾ szklanki mąki
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki purée z dyni
do dekoracji
- cukier
- garść orzechów włoskich
- garść zmielonych orzechów włoskich
na krem śmietankowy
- 1 l śmietany 36%
- ½ szklanki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
na poncz
- 1 szklanka przegotowanej, letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis pochodzi z 314. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Jajka wybić do miski, wsypać cukier, zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wlać olej i miód. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dorzucić purée z dyni (wcześniej wystarczy ją wyczyścić, pokroić, upiec w piekarniku i rozdrobnić blenderem). Zmiksować i przełożyć do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Naponoczować wodą z miodem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Odstawić. Śmietanę ubić. Posłodzić. Uperfumować skórką cytrynową. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Zmiksować. Większą część masy nałożyć na dolny placek, rozsmarować, przykryć wierzchem i nałożyć resztę masy. Równo rozprowadzić. Masą pokryć też boki ciasta. Wstawić do lodówki. Na suchej patelni roztopić cukier. Wrzucić orzechy. Wymieszać. Gdy pokryją się karmelem, przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciasto udekorować orzechami w karmelu. Boki pokryć mielonymi orzechami.