Ciasto miodownik
Miód i orzechy to idealne połączenie, które w wypiekach sprawdzi się wyśmienicie. Warto przygotować słodką przekąskę dla bliskich po niedzielnym obiedzie
Sposób przygotowania:
1. Mleko i miód podgrzej do uzyskania gładkiej masy, wystudź.
2. Do miski wsyp mąkę, sodę, jajka, cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę i wlej masę miodową. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na cztery części. Wstaw na 30 minut do lodówki i ponownie zagnieć. Rozwałkuj na placki o wymiarach 39x23 cm (jeden zostaw do ciasta z orzechami). Trzy foremki wyłóż papierem i przełóż do niej ciasta. Piecz w temp. 180°C przez 10 minut.
3. Ciasto orzechowe: posiekane drobno orzechy, cukier, margarynę i miód przełóż do garnka i smaż 5 minut. Następnie wylej na odłożone ciasto. Piecz w temp. 180°C przez 15 minut.
4. Krem: mleko zagotuj z kaszą manną i cukrem. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puszysty krem i dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. l Upieczony placek ułóż na dno formy. Posmaruj powidłami i wyłóż 1/3 kremu (identycznie postępuj z drugim i trzecim plackiem). Ostatnią część kremu przykryj plackiem z orzechami.
Zobacz także: